Ristningen af kaffen betyder vildt meget for smagen. De fleste kaffedrikkere har bare ikke fornemmelse af det. Nogen har lige styr på mørkristet og lysristet. Men det er kun hovedkategorier. Der er meget mere i det.
I afsnit 4 dykker vi ned i ristning – lyt på http://smagefter.dk/podcast/afsnit-4-smag-paa-ristegraden/
Hvis du virkelig vil få rede på hvor meget ristningen betyder for smagen, er den bedste måde at riste selv. Så jeg er taget hjem til Thomas, fordi han er god til at riste kaffe i en helt almindelig køkkenovn.
FOTOS:
Her kan du se hvordan kaffebønnerne ændrer farve og størrelse under ristningen:
Her er vi hjemme i Thomas køkken. Vi kigger ind på bønnerne, som er igang med at riste i ovnen.
Når man rister kaffe i ovn er det vigtigt at bønnerne ligger i et meget jævnt lag på bagpladen
Efter at Thomas har taget bønnerne ud af ovnen gælder det om at køle dem hurtigt ned. Her har han hældt dem over en kold bradepande, stikker dem ud af vinduet og blæser på dem med hårtørre på kold luft:
Det her er hvordan kaffebønnerne ændrede farve den dag hjemme hos Thomas – et “før og efter” billede.