Chokolade

Ligesom vin og kaffe smager chokolade forskelligt afhængig af råvaren og processen.

Det kan du tydeligt smage, hvis du sammenligner chokolade fra forskellige producenter – chokolade som ellers er ens i kakaoprocent, fx 70%, og hvor der ikke er tilsat noget, fx appelsin, mandler, chili eller andet.

Der forskel på smagen af forskellige kakaobønner: der er forskellige sorter og dyrkningsforhold spiller ind.

Og så er der processen med at fjerne frugtkødet i kakaofrugten, for at bønnerne fri. Det er en fermentering, som også påvirker smagen. Ligesom vin, øl, og brød, hvor smagsnoter også skabes af fermenteringsprocesser.

Derefter skal kakaobønner ristes – det påvirker også smagen. Og endelig er der processen med at lave kakaomasse og støbe chokolade.

 

Her nogle eksempler på hvad der er interessant at sammenligne indenfor 70% mørk chokolade:

  • Toms Ekstra chokolade – Toms har udviklet på fermenteringsprocessen. Det giver blandt andet en mindre bitter chokolade.
  • Økologisk, fx Björnsted fra Netto – hvis der bruges rørsukker giver det en anden smag
  • Marabou Premium
  • Dyr chokolade, fx Valrhona eller Friis-Holm
  • Feodora chokolade – er ristet mørkere end fx Toms

 

Cocoa_farmers

En bunke kakaofrugter. For at få kakaobønnerne ud skal de først frigøres fra skallen. Derefter lægges de en bunke på jorden i en måned, for fjerne det inderste frugtkød ved hjælp af fermentering (=mikroorganismer nedbryder frugtkødet).

 

Smage i chokolade

Smagehjul til chokolade