Hjerneforskning

Smagssansen er vores mest primitive sans. Det er den første sans i den evolutionære udvikling for levende organismer. Selv de mest simple encellede organismer har en “smagssans”, som fungere ligesom vores: receptorer på cellens overflade registrerer hvilke molekyler der er i omgivelserne. Det er afgørende for at kunne overleve.

Smagsindtryk (og lugte) har en mere direkte vej i hjernen i forhold til synsindtryk og lyd. Lugte kan være et alarmsignal for os. Hvis noget er galt, fx maden lugter råddent, så er vi hurtigt advaret. Undersøgelser har vist, at når folk er ude for at købe bolig, så gør det dem mere afvisende at en bolig lugter dårligt end at der ikke er ryddet op.

 

brain smelling

 

 

Højre hjernehalvdel, venstre hjernehalvdel

Sanseindtryk opleves i den højre hjernehalvdel, mens det kun er i venstre hjernehalvdel, at vi har ord og begreber. Det er i venstre hjernehalvdel at vi kategoriserer verden (Fx. “Der kommer en bil”, “Her lugter af appelsin”). Den højre hjernehalvdel kaldes også den “tavse hjernehalvdel” – det er også her vores følelser opstår og mærkes. De fleste kender at have svært ved fuldt ud at beskrive en smag eller duft. Det er ligesom når man syns ord er fattige til at beskrive en følelse.

Men det er noget, man kan blive bedre til ved at træne – ved at øge sin opmærksomhed på smagsindtryk.

 

Rigth and left Brain half Venstre hjernehalvdel er ord, højre halvdel er det sanselige

 

Vores hjerner er forskellige

Når vi skal beskrive smags/duft-indtryk, ligger det forskelligt for os, hvad vi nemmest forbinder det med. Nogen ser billeder for sig, fx når de smager på en vin, så kan de se solbær og valnødder for sig, hvis smagen minder dem om det.

Andre forbinder smag med farver. Så er vi ovre i synæstesi eller samsansning, hvor forskellige sanser er forbundet. Der er mange varianter, man kan også forbinde tal med toner. Det er noget man er født med, cirka 1% af befolkningen har synæstesi.

Men de fleste kender det i mindre grad, fx hvor man forbinder smage med følesansen – når man kalder en smag for rund eller skarp. Eller når en farve beskrives som skrigende. Endelig er der nogen, som har utrolig svært ved at beskrive smagsindtryk. Sådan er vores hjerner forskelligt indrettet.

 

synesthesia mouth