Sammenligninger

Hvis du vil træne din smagssans, er det en god idé med sammenligninger indenfor en kategori. Fordi her udfordres din smagssans, da du skal lede efter små forskelle. Og variationen i smagsnoter står tydeligere frem fordi du sammenligner ting der ellers er meget ens.

Samtidig kan du finde frem til hvad du bedst ka li, fx hvilken mørk chokolade ? hvilken ketchup ? Eller … ? Køb en stribe forskellige mærker. Smag gerne sammen med andre.

 

Fil 30-05-2016 18.21.38

Ideer til sammenligninger

Ved at smage på produkter i samme kategori, fx ren mørk chokolade med samme kakaoindhold, men det bare kommer fra forskellige producenter – så står de små smagsnuancer tydeligt frem. Man skal smage efter og fordybe sig i smagen for sætte ord på forskellene. Det udfordrer din smagssans. Og så får du en bedre fornemmelse af hvilke smage der er i fx oliven olie eller mørk chokolade. Plus at du kan finde ud af hvad du foretrækker.

Her finder du idéer til hvad man kan sammenligne. Se også de forskellige emner under menuen Smags-universer

  • Chokolade
  • Cola
  • Brød, fx kun ciabata brød. Eller kun surdejsbrød. Eller kun rugbrød med kerner
  • Oliven olier
  • Pesto Genovese (denne grønne med basilikum)
  • Æbler
  • Tomater
  • Ost – en type fx parmasan
  • Sorte theer – ikke dem med tilsat skovbær osv, men rene theer fx Darjeeling, Ceylon, Assam
  • Oliven
  • Kaffe
  • Øl
  • Ketchup
  • Vanilie-is
  • Leverpostej
  • … find selv på flere

Bemærk: der er ingen pointe i at sammenligne chokolade tilsat fx chili over en der er tilsat appelsin. Så er det ikke forskellen i chokolade, der står frem, men mest chili og appelsin smag.

 

Fil 07-06-2016 11.28.08

 

Blindsmagning

Det bedste er at undersøge forskellene “blindt”, så du på ingen måde er påvirket af information, men alene skal bruge smagssansen.

Når man siger blindsmagning betyder det at man ikke ved præcis hvad man smager på, fx hvilket mærke chokolade. I stedet kan man kalde dem for A, B og C.

Man kan også smage med bind for øjnene. At udelukke synsindtryk, fokuserer hjernen endnu mere på smags-indtryk.

22marts bind for ojnene