Smager kaffen under forventning ?

Har du prøvet at købe en kaffe, som var dyrere end standard-supermarkedskaffe, men som alligevel ikke var særlig spændende ?

Kafferistning er svært. Forbrændingsprocesser er komplicerede og alt muligt påvirker, så det er ikke til at styre 100%. Ingen risterier rammer optimalt hver gang, så nogle batch bliver mindre gode end andre. Men hvad gør man så ?

fil-29-11-2016-16-45-55

Selv jeg køber ikke fast hos de professionelle risterier, for jeg rister selv kaffe. Men jeg hører fra folk, som fast køber fra højkvalitets risterierne. De siger, at alle risterier ind imellem udsender kedelig rist.

Som rister syns jeg ikke det er fedt at sende mindre gode rist ud. Man ved jo hvor godt denne her bønne kan smage, og vil gerne dele det med andre. Så det er virkelig nederen at sende en fejlslagen rist ud. Plus hvis det er første gang nogen prøver min rist, vil de så tænke “Det er hun ikke god til – så ka jeg lige så godt købe Gevalia”. Hvor mange potentielle kunder til specialty coffee er ikke blevet tabt gennem tiden pga det ?

Men det er synd at smide bønner ud. Især når det er dem, som håndhøstet: al det arbejde, som er spildt. Og som risteri driver man jo en forretning.

Når et risteri ikke sælger slave-kaffe, men ligger i et vist prisniveau – så ville det være mere fair, hvis man solgte de fejlslagne rist til en lavere pris. Indtil nu har jeg kun hørt om et risteri, som gør det. Tror det var The Barn i Berlin.

Men det kræver jo at man smager meget systematisk på alle batch (kvalitetskontrol). Det har jeg opdaget, at ikke alle risterier gør det. Og så kompliceres det af, at smagen udvikler sig over tid: selvom den er kedelig efter 5 dage, så kan det bliver god efter 3 uger … So, what to do ?

Hvis du har købt en kvalitetskaffe, som ikke er god – selv efter flere forsøg med at justere brygningen – så luk posen hel tæt, pres de sidste luft ud af posen og læg den til side i nogle uger. Nogle kaffer er bedre efter 1-2 måneder.

Det gælder dog i højere grad lyse rist. Og de meget mørke ristet ind i 2. knæk (der er der olieudtræk), er bedst inden for 10 dage.

Posted in Uncategorized.