Cola

Hvilke smage kan du finde i cola ? Altså ud over sødt og syrligt.

På deklarationen står, at cola indeholder “naturlig aroma”, men der står ikke hvad det går ud på. Det har colaproducenterne altid holdt hemmeligt.

Men man kan finde forskellige opskrifter på cola på nettet, se links nedenfor. Der indgår mange velkendte ingredienser. Smag efter og se om du kan genfinde dem i en cola.

Hvis du tager to forskellige colaer og sammenligner dem op imod hinanden, så står forskellene tydeligere frem. Der er typisk forskel i smagen, fordi hver colaproducent har sin egen opskrift. Sørg for, at colaerne er så ens som mulig, så begge er med sukker og ikke light – og ikke er særlige varianter.

Fil 30-05-2016 18.21.38

Tag så på hvert enkelt punkt fra opskrifterne og smag efter hvilken cola, som har mest:

   • Hvilken er mest sød ?
   • Hvilken er mest syrlig ?
   • Hvilken har mest citrus-aroma: appelsin, lime, citron ?
   • Hvilken har mest kanelsmag ?
   • Har nogen af dem vanilje-aroma ?
   • Hvad med chokolade ?
   • muskat ?
   • ingefær ?
   • koriander ?
   • hyldeblomst ?

Når du tager en given cola er det ikke sikkert, at der indgår alle ingredienserne på listen. Men netop derfor er det sjovt at udfordre sin smagssans og se hvad man kan finde i smagen.

Husk at syrlighed og citron-aroma ikke er det samme. At noget smager som citron kan både skyldes syrligheden og aromaen/duften. Det er to forskellige ting.

Bemærk: Når cola er køleskabskold smager den af mindre end ved stuetemperatur. Så man får mest ud af udforskningen hvis colaen er nogenlunde stuetemperatur.

Hør en colasmagning i podcast afsnit 12 om cola.

 

Cola smageskema

Du kan bruge det her smageskema https://docs.google.com/forms/d/1eASvHv73RHKPmVLAsiwmNEGlSQe1wUCaOqBt0YCcsow

Hvis du udfylder det, kan vi samle erfaringerne.

Fil 18-05-2016 18.13.13

 

 

Kolanød

Måske har du hørt om at der findes en kolanød, som har givet navn til sodavanden. Oprindelig brugte man ekstrakt fra kolanødden, men det er gået bort fra. Smagen beskrives som sød og bitter med rosen-aroma. Kolanødden indeholder 2% koffein og andre stimulerende stoffer.

 

Links til cola-opskrifter

Der er forskellige opskrifter på cola, se på wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola_formula

HelseNyt har en opskrift, som ikke er med på Wiki http://helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=5521/sprog=1/grp=9/menu=2

Podcasten This American Life fandt frem til en gamle opskrift fra starten af colaproduktionen i 1886: http://www.thisamericanlife.org/sites/default/files/TAL_original_recipe.pdf

Hør podcast afsnit nummer 427 fra februar 2011: http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/427/original-recipe

 

Mere på SmagEfter.dk

Se også om Triangeltest med cola under http://smagefter.dk/guides/triangeltest/

Therese Brøndsted lavede colasmagning med P1 Eftermiddag: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-eftermiddag-2016-07-21/#!/00:11:28

 

Blindsmagning: Vi mennesker er meget påvirkelige af hvad vi forventer. Hvis du vil lave blindtest, så pak begge colaer ind i sølvpapir – bland dem rundt – og skriv A og B på hver af dem, så du først til sidst kan afsløre for dig selv, hvad du kunne smage i hvilken cola. Eller hæld dem op i glas, hvor du markere dem med et mærke i bunden og bagefter bland dem rundt, så du ikke ved hvad der er hvad.