Sæt ord på

De fleste har faktisk svært at sætte ord på, hvad noget smager af, hvis det er total blindsmagning. I fødevarebranchen ved man det godt, så man guider folk til hvad de skal smage efter.

For eksempel: is tilsat jordbær-aroma har både billede af jordbær udenpå og rød farve i. Faktisk ville de fleste ikke kunne sige jordbær, hvis de bare fik en neutral skål is, hvor der var tilsat jordbæraroma. Man ville bare ku sige, at det var frugtagtigt. På restauranter serverer man ikke bare maden, man fortæller hvad det er – så gæsten ved hvad smagsløgene skal forvente.

Så når vi smager på forskellig vin eller kaffe, kan det være svært at beskrive smagsnuancerne. Måske har du prøvet at stå ved siden af en vinkender, som ku beskrive en vin med at der var solbær og våd hund i smagen. Når du har hørt det, kan du måske også smage det.

Det handler om træning. Du kan træne dig op til at blive god til at sætte ord på smagsindtryk. Fordi du skaber forbindelser i hjernen ved træning.

Til at træne op kan du bruge et “flavour wheel”. De findes specifikt kortlagt til vin, kaffe, chokolade, ost osv. De fungere ved at du starter med at indkredse at fx en bæragtig smag. Denne overkategori finder du inderst i cirklen. Når du bevæger dig længere ud i cirklen får du forslag til hvilken slags bær det kan være. Hvis du så ikke er helt stærk i hvad forskellen er på fx brombær og solbær, så gå ud og køb dem. Hvis du ikke kan få dem friske, så køb frosne eller syltetøj – smag på forskellen. Sæt ord på. På den måde træner du din evne til at beskrive smagsindtryk.

 

Smagehjul til chokolade

Smagehjul til chokolade