Har du nogensinde prøvet at smage en ost på en buffet og syntes den var fantastisk – men da du siden selv købte den, var det ikke det samme ?
Det kan skyldes to ting. Det kan skyldes ostens temperatur. Hvis osten har stuetemperatur (omkring 20ºC), så smager den af mere, end hvis den har køleskabstemperatur. Hvis du har smagt osten på en buffet, så har den typisk ligget fremme i længere tid og har fået stuetemperatur.
Hør også Therese’s ostesmagning med P1 fra 22. juli http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-eftermiddag-2016-07-22/#!/00:41:08
Ost modning
En anden faktor kan være modningen af osten. I Bagsværd ligger der en lille ostehandler lige ved stationen. Her forstår ostehandleren at modne ostene til når de skal spises. I kælderen har han rum med to temperaturer, så han kan styre modningsprocessen. Fx Prima Donna ost og Gorgonzola fra sådan en ostehandler smager af meget mere end fra et almindeligt supermarked. Desværre er der ikke så mange af den slags ostehandlere tilbage.
En tredje faktor er hvad man sætter osten sammen med – hvordan det får smagen til at fremstå. Se for eksempel denne blog ostesnak.dk
Du kan finde inspiration til at beskrive aromaen fra en ost fra et “cheese flavour wheel” eller “cheese aroma wheel”. Der findes forskellige. Her er et:
Lyt nærmere om hvordan man bruger smagshjul i podcast afsnit 12.
Udforsk smage i ost ved at lave sammenligninger