Når du smager på noget afhænger din smagsoplevelse af hvad du tidligere har spist den dag – og hvad du plejer at spise.
Hvis du først smager på noget meget sødt, og derefter smager på noget mindre sødt, vil det være svært at smage noget sødt i den sidste – fordi det er på baggrund af noget sødere. Det er fordi din hjerne nedtoner opmærksomheden på det. Det kaldes adaption. Smagssansen er bedst til at bemærke markante nye ting.
Men din smagssans påvirkes ikke kun af hvad du lige har spist, men også hvad du plejer at spise.
Hvis du er vant til at spise meget sødt, så skal der mere sukker til før end du kan smage det – eller syns det er passende. Hvis du helt udelukker sukker i din kost i 12 dage, vil din tærskel for at kunne smage sødme blive lavere – og hvad du tidligere syns var en passende sødme, virker nu al for sødt, fx cola. Det er fordi de smagsløg i munden, som registrere sødme, gendannes hver 10-12. dag. De dannes ud fra det niveau, de skal smage i.
Så hvis du altid syns der skal meget salt til i maden, før du ka smage det – men egentlig godt ville skære ned på dit salt-forbrug … så kan du tage en kold tyrker, hvor du ingen salt spiser i 12 dage.
Det bitre er typisk noget, man som barn ikke kan lide. Men man kan vænne sig til det. Tænk på øl og kaffe. Man siger også, at man skal spise 50 oliven før end man begynder at ku li dem. Lyt til podcast-afsnit 10 om bitterhed.
Læs også om Grundsmagene.