At smage på mad kan gøres på tre måder – groft sagt:
- Smage på en ting alene – fordybe sig i smagen, sætte beskrivelser på
- Sammenligne flere ting fra samme kategori. Fx mørk chokolade 70%, uden noget tilsat, men fra forskellige producenter.
- Smage på en ting i en sammenhæng, fx en menu, hvor tingene spiller sammen. En vin smager anderledes sammen med mad end alene.
Hvis du vil træne din smagssans, er det en god idé med sammenligninger indenfor en kategori. For her udfordres din smagssans, da du skal lede efter små forskelle. Og variationen i smagsnoter står tydeligere frem fordi du sammenligner ting der ellers er meget ens. Det er jo ikke svært at smage forskel på en banan og et stykke chokolade. Det er hurtig klaret. Men hvis du smager på 3 forskellige slags mørk chokolade, som har samme kakaoprocent og ikke er tilsat noget, men er fra forskellige producenter (eller lavet af forskellige kakaobønner eller ved forskellig fremstillingsproces), så skal du fordybe dig mere i smagsoplevelsen.
Her finder du idéer til hvordan du selv kan lave sammenligninger.