Kaffe stammer fra Etiopien. For mange kaffeproducerende lande er kaffe mest en eksportvare – uden at de har en stærk kultur omkring at drikke kaffe. Men Etiopien har en stærk tradition for at tilberede kaffen. De rister den over bål og har kaffeceremonier.
Det kan man opleve det på etiopiske restauranter. Kaffen bliver først ristet, når gæsterne bestiller kaffen.
Det gør man ikke ellers i Danmark. Kaffen i supermarkedet er typisk ristet mindst en måneder tidligere og har holdbarhed op til et år. Men heller ikke indenfor de dyrere speciality kaffer, som kun sælges indenfor en måned efter ristning – heller ikke her drikker man kaffen straks efter rist. Kaffefolk syns at bønnerne lige skal hvile nogle dage, for at smagen bliver bedre. Og kaffen ristes ikke så mørkt som her.
Sådan er kaffekultur så forskellig. Og hurra for det.
Her i december var jeg på den etiopiske restaurant Lalibela på Jagtvej, København N. Her ristede de bønnerne over gasblus, lige efter at mit bord havde bestilt kaffe:
Og sådan serveres kaffen – kort efter den er ristet. Den karakteristiske sorte kande hedder en Jebena.